בין אם החלטת באופן מודע להפסיק את ההנקה או מכורח הנסיבות, אין ספק כי גמילה לאחר הנקה מהווה אתגר משמעותי הן מבחינה פיזית אך גם מבחינה נפשית. אם את בדיוק עתידה להפסיק, זה הזמן לקרוא לעומק את המדריך המלא והמיוחד אותו ערכנו במיוחד בשבילך.
מפסיקה להניק? כך תוכלי לבצע את התהליך בהדרגה מבחינה פיזית אך גם נפשית
אין עוררין כי חלב אם מהווה חלק בלתי נפרד מהתזונה של תינוקות, ולמעשה הוא המזון הטוב ביותר בעבור הצרכים של התינוק מבחינת התפתחות תקינה. אולם, גם תהליך הנקה שמתחיל בצורה מעולה עלול להסתיים בהפתעה בעקבות מחסור בחלב או חזרה לעבודה וסיום חופשת הלידה. חלק מהנשים בוחרות להפסיק להניק מיוזמתן ואילו אחרות נאלצות לגמול את התינוק מהנקה, אולם כך או כך חשוב לדעת כי תהליך של גמילה מהנקה צריך להתבצע בצורה הדרגתית. חשוב להבין כי אם תרצי להתחיל בתהליך של גמילה מהנקה, אין מדובר בהחלטה קיצונית כפי שאת בוודאי חושבת אלא במהלך שנועד להפסיק את ההנקה אך לא את החיבור שלך אל התינוק. על כן, ההמלצה הגורפת היא קודם כל להרגיל את התינוק לאכילה דרך בקבוק, באופן הדרגתי ועם סיוע של תומכת הנקה אשר תעניק לך לא רק תמיכה אלא גם סיוע בתהליך לכל אורך הדרך. שימי לב כי ישנם מסלולים שונים להפסקה של הנקה, ובכדי לסייע לך בחרנו להציג את מיטב הטיפים מצד המומחים לטובת גמילה לאחר הנקה:
גמילה הדרגתית כולל המשך הנקה
הגמילה הכי בריאה לתינוק מתבצעת באופן הדרגתי, וזאת מתוך מטרה ליצור מעבר זורם של ההנקה עצמה עד לגמילה בעבור התינוק. חשוב קודם כל לשמור על סבלנות מאחר והגמילה עצמה עלולה לא פעם להיות מאתגרת מאוד בעבור התינוק כמו גם בעבורך בהיבט רגשי ופיזי, ועל כן עדיף קודם כל להפחית את ההנקה בכל שלושה ימים ולשלב תוך כדי הנקה רגילה המתבצעת באמצעות שאיבת חלב במשך ארבע פעמיים ביום. עדיף שהשאיבה תתבצע בשעות הבוקר, מאחר ובדרך כלל הכמות של החלב גדולה מאוד. שימי לב כי נדרש לאחסן את החלב במקרר ללא יותר משמונה ימים, ובמידה ואת חוזרת לעבודה עדיף להקפיא את החלב במנות כך שתוכלי ליצור מרחב תמרון המאפשר גם לספק את חלב האם לתינוק וגם להמשיך בהנקה כרגיל, בתנאי כי אכן את מייצרת חלב. משרד הבריאות פרסם הוראות מפורטות יותר הנוגעות לקירור והפשרה של חלב אם לאחר השאיבה.
גמילה מלאה
גמילה מלאה מהנקה מתבצעת לרוב על רקע תופעה של רגישות ופצעים בפטמות כמו גם שינויים הורמונליים שמתרחשים בתקופה שלאחר הלידה. בעבור נשים רבות, הפסקת הנקה באופן מלא בעקבות מחסור בייצור חלב או לחילופין כאבים עזים מלווה בתחושת אשם ואכזבה עצמית. הזכירי לעצמך כי עצם הפסקת ההנקה באופן מלא אינו מעיד עלייך כאימא או על היכולת שלך להתחבר לתינוק, וזאת בשל היכולת לבצע חיבור גם באמצעות האכלה המתבצעת באמצעות בקבוק. אם את מרגישה שאת לא מסוגלת לעבור את התהליך לבד, רצוי מאוד ליצור קשר עם יועצים מוסמכים אשר ידעו לסייע לך בתהליך כמו גם לתמוך בך מבחינה רגשית. בהיבט הזה, הוקמו לא מעט קבוצות של אימהות המעניקות האחת לשנייה תמיכה במסגרת קבוצתית כמו גם ידע אותו הן צברו מהניסיון האישי, מתוך מטרה כי תוכלי לקבל תמיכה נפשית בעבור התמודדות עם תהליך הגמילה.
לסיכום, בין אם החלטת לסיים את ההנקה בעקבות חזרה מלאה לעבודה או בשל נסיבות פיזיות, זכרי כי תהליך זה צריך להתבצע באופן הדרגתי ועם הקשבה לעצמך ולתינוק. שימי לב כי אם את מחליטה ללכת על הנקה חלקית, רכשי מראש רפידות הנקה מאחר והגוף ממשיך לייצר חלב כמו גם השתמשי במשאבת חלב לטובת ויסות של הגוף לטובת הורדת הכמויות גם בשעות שאת נמצאת בעבודה וגם בבית.