אין הרבה תמרורים שהם מרכזיים יותר בחשיבותם מתמרורי המהירות. גם עבור הנהיגה עצמה וגם עבור מבחני התיאוריה. נושא זה הוא לכאורה פשוט, אך יש בו כמה וכמה דקויות ואפשרויות, שביחד מציגות מורכבות. כך שבהחלט יש מה להיערך לתיאוריה, מבחינת למידת תמרורי המהירות. לפניכן סקירה מעשית קצרה, שתסייע בכך.
מצבים שונים, מהירויות שונות
מהירות הנסיעה המותרת בכבישים עשויה להשתנות, בהתאם למצבי דרך שונים. חשוב להיות ערניות לכך. למעשה, שינוי המהירות המתמיד, הוא בין הפעילויות העיקריות במהלך נהיגה. חלקו בתוקף נסיבות שונות של הנהיגה וחלקו בעקבות ציות לתמרורי המהירות. אך אין ספק, שישנו שפע של תמרורי מהירות בכבישי ארצנו. וודאי במרכז הארץ, בסביבות העירוניות היותר צפופות. באתר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים תמצאו מידע נוסף על תמרור מהירות ועל נושאים חשובים נוספים בתחום התעבורה. מייד נרחיב על תמרורי המהירות השונים. אך כהקדמה, חשוב לציין כמה מוסכמות, אשר תקפות עוד לפני עניין תמרורי המהירות:
כללי הבסיס בנוגע למהירות
כעקרון, בתוך העיר מותר לנהוג במהירות של עד 50 קמ"ש. יוצאי הדופן מבחינה זו, הם אזורים בעיר שבהם המהירות תוגבל ל-30 קמ"ש ולעתים אזורים אחרים, בהם היא מותרת עד 70 קמ"ש. בדרך בין-עירונית מותר לנסוע במהירות של עד 80 קמ"ש. מהירות זו עולה ל-90 קמ"ש במקרה של הפרדה בנויה בין המסלולים ואף ל-110 קמ"ש בדרכים מהירות. אלה הכללים העקרוניים, שכמובן משתנים אם ישנו תמרור שאומר אחרת. מה עוד? לא הכול תלוי בתמרורים, אלא יש גם שיקול דעת. ישנה למשל חובה להאט את הרכב בהתאם לנסיבות בדרך, אשר עלולות לסכן אנשים או רכוש. למשל כאשר אתן מתקרבות למעבר חצייה, כאשר שדה הראייה מוגבל או בהתקרבות לעקומה חדה בדרך. יש להפעיל שיקול דעת במצבים מיוחדים כגון עייפות ולשים לב למצב הכביש. למשל לקרח על הכביש בחורף. לכן גם חשובה כל כך ההמלצה הקלאסית לנהיגה, שיש להסתכל למרחק באופן מתמיד. הרעיון הוא פשוט – לזהות בשלב מוקדם ככל הניתן תמרורים רחוקים וגם מצבים מיוחדים שיידרשו שינוי אופן נהיגה. כולל האטה במהירות. כך ניתן יהיה לקבל החלטות ולבצע שינויים, עם פחות לחץ זמן ובצורה בטוחה יותר.
התמרורים החשובים
אלה תמרורי המהירות שחשוב להכיר עבור התיאוריה ובכלל:
- תמרור 426 – זהו תמרור המהירות הבסיסי ביותר. הוא מעוצב כעיגול אדום ובתוכו מספר שמציין את המהירות. משמעות תמרור 426 היא שאסור לעבור את המהירות שהוא מציין.
- תמרור 427 – תמרור שמציג מספר לציון מהירות ועליו קו אלכסוני. המשמעות, היא שזהו סוף הקטע שבו מותרת המהירות המיוחדת, אשר תמרור קודם התיר.
- תמרור 218 – מספר בלבן לציון מהירות, על גבי רקע כחול. המשמעות: המהירות המינימלית המותרת בכביש זה. זהו תמרור שבו תיתקלו בדרכים מהירות.
- תמרור 302 – משושה אדום ועליו איור של יד בלבן. זהו תמרור העצירה.
אילו תמרורים נוספים חשוב שתכירו?
תמרורי המהירות הם כאמור חשובים, אך רק חלק אחד ממכלול הנושאים הרחב שיש ללמוד לתיאוריה. מלבד קטגוריית איסורים והגבלות שאליה הם שייכים, יש תמרורים גם מהסוגים הבאים:
- אזהרה והתראה – כמו תמרור אזהרה על דרך מפותלת.
- הוריה – כמו לגבי פניית פרסה.
- מודיעין והדרכה – כתמרור כביש ללא מוצא.
- סמלים – כגון תמרור "חנייה".
כמו כן, יש תמרורים מיוחדים לגבי זכות קדימה, תחבורה ציבורית, אתרי עבודה, רמזורים ובקרת נתיבים. מעבר לתמרורים רגילים, נהגות צריכות להכיר גם סימונים על פני הדרך, דוגמת סימון מעבר חצייה.
לסיכום
אם תשקיעו בלמידת תמרורי המהירות השונים ותזכרו אותם היטב, כבר התחלתן ברגל ימין, להיערך למעבר קל של מבחן התיאוריה. שיהיה בהצלחה!