חג שבועות בפתח, ובלא מעט בתים כבר שוקדים במרץ על מתכונים חלביים לערב החג. מלבד בשבועות, צריכת החלב בקרב מתאמנים עשויה להיות משמעותית, ולו בשל הטענה שמוצרי החלב מהווים מקור לחלבונים. למעשה, הדעות חלוקות בנוגע לתרומתו של החלב לגוף, כשחלק מאמינים שמדובר במוצר חיוני וחלק טוענים שהחלב אינו בריא כלל. ובכן, ריכזנו בעבורכם מידע חיוני וחשוב.

חלב – בריא או לא?

מתאמנים רבים נוטים לצרוך מוצרי חלב וביצים, משום שאלה מספקים לגוף חלבונים מן החי, החל מגביע של גבינה לבנה, דרך יוגורט מועשר בחלבון ועד לסוגים שונים של גבינות. למעשה, יש לא מעט מחקרים בנושא החלב והשפעתו על הגוף, כשהדעות חלוקות ומנוגדות. באתר של מכון דוידסון למשל נטען כי מוצרי החלב מזינים את הגוף ברכיבים חיוניים, לרבות סידן. כמו כן, בלא מעט מקורות מידע נוספים ניתן ללמוד כי החלב תורם לבניית מסת שריר (הודות לחלבון שהוא מספק לגוף). לעומת זאת, במאמרים אחרים ישנה טענה גורפת על כך שהסידן מהחלב אינו נספג כלל בגוף (ולעיתים אף עושה את הפעולה ההפוכה וגורם לבריחת סידן), ועל כן אינו מומלץ. נוסף לכל הדעות והביקורות על החלב ומוצריו, יש שמשייכים אותו כגורם או מעודד מחלות מסוגים שונים, החל מסרטן, דרך הפרעות קשב וריכוז ועד לבעיות פריון. יתרה מזאת, הוא מכיל אחוזי שומן גבוהים וכולסטרול ועלול לגרום להשמנה.

ומה אומרת הרפואה הסינית על מוצרי החלב?

גם ברפואה הסינית ניתן למצוא דעות חלוקות. נתחיל בכך שמערכת העיכול מפרקת את המזון שאנחנו אוכלים, וזו למעשה פעולה נחוצה ובסיסית בתפקוד מערכות הגוף. אחת הטענות ברפואה הסינית היא שמוצרי החלב מעכבים את תהליך העיכול ואת ספיגת המזון בגוף ויתרה מזאת – הם מייצרים ליחה ובכך פוגמים בתפקודה של מערכת הנשימה. לצד זה, יש הטוענים כי החלב דווקא עשוי להועיל לפלח מסוים באוכלוסייה. אבל בכל מקרה, רוב העמדות בנוגע לחלב ברפואה הסינית, אינן חיוביות.

יהיו מזונותיך תרופותיך?

אם אתם חשים אי נעימות בגוף לאחר אכילת מוצרי חלב, כמו כאבי בטן, ליחה, בעיות בעיכול וכו', נסו להפחית את מוצרי החלב על מנת לשלול או לאושש רגישות. לא חייבים להיות אלרגיים לחלב כדי לפתח תסמינים, ולו בשל העובדה שגם מי שאינו אלרגי יכול להביע רגישות למוצרים מן החי.

פה נעצור לציין שכל הנכתב במאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי.

 

לסיכום, כיום יש לא מעט טענות לפיהן החלב תורם לגוף האדם, עם זאת – הדברים הללו לא מבוססים על מחקרים אלא על בחינת הרכיבים התזונתיים של החלב. בהתאם לכל הנכתב לעיל, לא ניתן להמליץ באופן חד משמעי על צריכת חלב, וגם לא ניתן להמליץ על הימנעות ממוצרי חלב, ולו בשל העובדה שלא קיימים נתונים מבוססים ומעוגנים במחקרים מדעיים.

בין אם תבחרו לצרוך מוצרי חלב ובין אם לא, מוטב לבסס את החלבון שלכם מרכיבים מהצומח כמו קינואה, שיבולת שועל, עדשים, סויה, חומוס וכו'. מאחר והדעות חלוקות, תמיד עדיף ללכת על בטוח, לצרוך מעט מוצרי חלב ולהעדיף מזונות בריאים ומזינים מהטבע, שלצד החלבונים – הם מכילים רכיבים חיוניים נוספים.

 

כתיבת תגובה