פטרת העור, המכונה בשפה הרפואית דרמטופיטוזיס, הוא זיהום פטרייתי נפוץ באופן מפתיע. פטרת העור נגרמת על ידי קבוצה של פטריות הידועות בשם דרמטופיטים, שיכולות להתמקד בעור, בציפורניים ולפעמים אפילו בשיער שלנו. אז אם אי פעם תהיתם מה עומד מאחורי הפריחה האדמומית והמגרדת הזו על העור או הציפורניים שלכם, המשיכו לקרוא. במאמר זה נבחן מהי דרמטופיטוזיס, מה הגורמים לה ומהן דרכי העברתה. בנוסף, נתעמק בגורמים, בתסמינים ובטיפולים הזמינים.
מהם הגורמים לפטרת העור?
פטרת העור נגרמת בעיקר על ידי פטריות דרמטופיטים אשר משגשגות בסביבות חמות ולחות. הן שייכות לסוגים שונים, כאשר הנפוצים ביותר הם טריכופיטון, מיקרוספורום, ואפידרמופיטון. הפטריות האלה ניזונות מחלבון קרטין שנמצא בשכבות החיצוניות של העור, הציפורניים והשיער. דרמטופיטים מדבקים מאוד ויכולים להיות מועברים באמצעות מגע ישיר של עור עם אדם נגוע או על ידי מגע עם משטחים מזוהמים כגון מגבות, בגדים או רצפות מקלחת.
סוגים נפוצים ואזורים מושפעים
פטרת העור היא דלקת שכיחה והיא יכולה להתבטא בצורות שונות בהתאם למיקום הזיהום. חלק מהסוגים הנפוצים שלה כוללים:
- גזזת הגוף משפיעה על העור בגוף ומופיעה לעיתים קרובות כפריחה אדומה בצורת עיגול. היא בדרך כלל מגרדת מאוד ועלולה להתפשט בהדרגה.
- פטרייה בכף הרגל היא צורה של דרמטופיטוזיס משפיעה על כפות הרגליים, במיוחד בין אצבעות הרגליים. היא מובילה לגירודים, לעור מתקלף ובמקרים חמורים, להיווצרות שלפוחית.
- גזזת הקרקפת נפוצה בקרב ילדים ומשפיעה על הקרקפת והשיער. התסמינים כוללים נשירת שיער, קשקשים ולפעמים בלוטות לימפה נפוחות.
- זיהום בציפורניים יכול לגרום להן להיות דהויות ושבריריות.
התסמינים של פטרת העור
התסמינים של פטרת העור יכולים להשתנות בהתאם למיקום ולחומרת הזיהום. עם זאת, כמה תסמינים נפוצים כוללים:
- גירוד: אחד התסמינים השכיחים ביותר, גירוד יכול להיות קל עד חמור ולעיתים קרובות להוביל לאי נוחות.
- אדמומיות: האזור הנגוע הופך בדרך כלל לאדום ומודלק, בצורה עגולה או טבעתית במקרים מסוימים.
- קשקשים: העור עלול להיות קשקשי, ובמקרים מסוימים, הוא עלול להיסדק או להתקלף.
- פריחה: פריחה אופיינית בצורת אליפסה מתפתחת לעיתים קרובות.
- נשירת שיער: גזזת בקרקפת עלולה להוביל לנשירת שיער באזורים הפגועים.
אבחון
רופא עור יכול לאבחן פטרת עור בהתבסס על המראה של הפריחה או האזור הפגוע. במקרים מסוימים, הוא עשוי לקחת דגימת עור או ציפורן לבדיקות מעבדה כדי לאשר את נוכחותן של פטריות דרמטופיט. זה עוזר לקבוע את הסוג הספציפי של הפטריות הגורמות לזיהום ומנחה החלטות טיפול.
אפשרויות טיפול
הטיפול בפטרת העור כולל בדרך כלל תרופות אנטי פטרייתיות מקומיות. בחירת הטיפול תלויה במיקום ובחומרת הזיהום.
- נוגדי פטריות לשימוש חיצוני: במקרים קלים של דרמטופיטוזיס, קרמים או משחות נגד פטריות ללא מרשם המכילים מרכיבים כמו clotrimazole, terbinafine או miconazole יכולים להיות יעילים. אלה צריכים להימרח ישירות על האזור הפגוע ולהמשיך למשך מספר שבועות גם לאחר שהתסמינים נעלמים כדי להבטיח חיסול מוחלט של הפטריות.
- תרופות אנטי פטרייתיות דרך הפה: במקרים חמורים יותר או כאשר הזיהום משפיע על הציפורניים או הקרקפת, ניתן לרשום תרופות אנטי פטרייתיות דרך הפה. תרופות אלה, כגון terbinafine או itraconazole, הן תרופות לבליעה והן נלקחות בדרך כלל למשך זמן רב יותר.
- שמפו תרופתי: ניתן לטפל בגזזת בקרקפת באמצעות שמפו תרופתי המכיל קטוקונזול או סלניום סולפיד. שימוש קבוע בשמפו זה יכול לעזור לחסל את הפטריות ולקדם צמיחה מחודשת של השיער.
אמצעי מניעה
כדי למנוע את התפשטות הפטרייה וכדי להפחית את הסיכון של זיהום חוזר, כדאי לשקול את אמצעי הזהירות הבאים:
- הקפידו על היגיינה אישית טובה על ידי שטיפה וייבוש קבועים של העור, במיוחד באזורים המועדים להזעה.
- הימנעו משיתוף פריטים אישיים כגון מגבות, מברשות שיער או בגדים עם אנשים.
- שמרו על חללי המגורים שלכם נקיים ויבשים, שכן פטריות משגשגות בסביבות לחות.
- יש ללבוש בדים נושמים ומנדפי לחות ולאוורר את הנעליים היטב כדי למזער את הסיכון לפטרייה בכף הרגל.
לסיכום
פטרת העור היא זיהום פטרייתי של העור, הציפורניים והשיער הנגרמת על ידי פטריות דרמטופיטים. אומנם היא יכולה להיות לא נוחה ומכוערת, אך ניתן לטפל בה עם תרופות אנטי פטרייתיות מתאימות. אבחון מוקדם והרגלי היגיינה טובים יכולים לסייע במניעת התפשטותה והישנותה. אם אתם חושדים שיש לכם דרמטופיטוזיס, התייעצו עם איש מקצוע בתחום הבריאות לקבלת אבחנה מדויקת ותוכנית טיפול מותאמת אישית.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.